sâmbătă, 13 octombrie 2007

Cum arata lumea ?

Daca am reduce umanitatea la dimensiunile unui sat de 100 de locuitori pastrand roguros proportiile tuturor categoriilor umane existente "satul" acesta ar arata astfel:


  • 57 asiatici, 21 europeni, 14 americani (din ambele americi) si 8 africani

  • 52 femei si 48 barbati

  • 70 cetateni de culoare, 30 albi

  • 70 necrestini si 30 crestini

  • 89 heterosexuali si 11 homosexuali


Sase din cei 100 de locuitori ar detine 59% din averea totala a satului. Toti 6 ar fi americani. 80 dintre locuitorii satului ar locui in conditii precare, 70 ar fi analfabeti, 50 ar fi subnutriti. In fiecare zi ar muri unul si s-ar naste doi. Unul singur ar avea un titlu academic, unun singur ar avea un P.C. Daca te trezesti dimineata sanatos esti mai fericit decat cca.un milion de oameni care nu vor apuca saptamana viitoare.Daca n-ai trecut printr-uj razboi sau nu ai fost intr-o inchisoare sau daca nu stii ce inseamna tortura si fopamea esti mai fericit decat 500 de milioane de oameni.



DAca poti merge la biserica fara sa te temi ca vei fi amenintat, arestat sau ucis, ai mai mult noroc decat 3 miliarde dintre semenii tai. Daca ai mancare inm frigider, esti imbracat decent, ai un acoperis deasupra capului si un pat pe care sa poti dormi esti mai bogat decat 75% dintre locuitorii Pamantului. Daca ai un cont in banca si ceva bani in buzunar apartii unei minoritati de 8& care o duce bine.

Daca citesti acest text ai sansa de a nu apartine celor doua miliarde de cetateni ai planetei care nu stiu sa citeasca.

Observatie:

Textul nu imi aprtine mei. Este un studiu sociologic foarte adevarat. Si daca stai sa analizezi bine situatia de mai sus ai sa observi ca este foarte adevarat acest studiu. Pe mien una m-a frapat foarte mult acest studiu si mi-a dat multe de gandit.

Eu sunt de parere ca de la fiecare om cu care ai un contact, fie el si de 5 minute si stai sa analizezi un pic ceea ce ai discutat cu acea persoana timp de 5 minute ai luat o lectie de viata, fie ea cat de mica. Priveste cu alti ochi oamenii si ceea ce iti spun ei. Fi pentru un moment realist si vei vedea multe persoane cu niste povesti de viata cu adevarat ingrozitoare care tin capul sus si merg cu drreptul inainte spunand " nimic nu m-a infrange in ceea ce vreau sa realizez, ceea ce vreau sa fac".

Un comentariu:

Ioana Alexandra Megan spunea...

hehe...daca nu aveam noi sociologie anu asta nicic ca stiam de toate astea:)) oricum ai facut f bine ca ai copiat din caiet tot ce ne-a spus profesoara pt ca sa stie toata romania cum arata lumea...marfa blog...pup matusik mea:):*